Η αποστολή της Nasa, Juno, απέχει πια απο τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία, 26 ημέρες ή 11.100.000 χιλιόμετρα! Στις Ιουλίου η διαστημοσυσκευή Juno θα θέσει σε λειτουργία τον κύριο κινητήρα της για 35 λεπτά.

578613main_Juno20110727-5-43_1994x1496.jpg

Στόχος να μπεί σε τροχιά που θα διέρχεται και απο τους πόλους του γιγαντιαίου πλανήτη. Ο αέριος πλανήτης Δίας είναι  ιδιαίτερα αφιλόξενος, με πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Η απόστολή είναι αρκετα ριψοκίνδυνη όμως το διαστημόπλοιο είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να ερυνήσει με ασφάλεια το ακραίο περιβάλλον του πλανήτη.     

Το Juno  πλησιάζει τον Δία με μια ταχύτητα που προσεγγίζει τα 6,5Km ανα δευτερόλεπτο. Καθώς πλησιάζει όμως, μέρα με τη μέρα η ταχύτητα του  αυξάνει και θα φτάσει τα 70Km ανά δευτερόλεπτο! 

Η τρομερή αύξηση στην ταχύτητα του Juno οφείλεται στην τεράστια δύναμη που δέχεται  απο την βαρυτική έλξη του γίγαντα πλανήτη!

Για να ελεγθεί αυτή η τεράστια δύναμη απο τον Δία και να γίνει με ασφάλεια η προσέγγιση στον πλανήτη, οι κινητήρες του Juno θα λειτουργούν προσπαθώντας να φρενάρουν τη διαστημοσυσκευή.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ομάδα της Nasa που είναι υπεύθυνη για την αποστολή, κάνει συνεχείς δοκιμές προσέγγισης του Juno στον Δία, με σκοπό να αποφευχούν τυχόν αναπάντεχα προβλήματα που είναι πιθανόν να προκύψουν.

Αν όλα πάνε καλά το φωτογραφικό υλικό και οι μετρήσεις που θα σταλούν απο το Juno στη Γη  θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεργασίες που συμβαίνουν στον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. 

Πηγή: NASA