Αποτέλεσμα εικόνας για cassini nasa

 Η διαστημοσυσκευή της NASA και της ESA, Cassini, βρίσκεται σε τροχιά γύρω απο τον Κρόνο  απο το 2004. Μετά απο 13 χρόνια περιστροφών γύρω απο τον αέριο γίγαντα και τα φεγγάρια  του στις 26 Απριλίου θα κάνει την πρώτη απο μια σειρά ''βουτιών'' στο κενό διάστημα των  2.400Km  μεταξύ του Κρόνου και του ορίου του εσωτερικού του δακτυλίου, γνωστού ως  δακτύλιου D. Θα  έχει προηγηθεί στις 22 Απριλίου το τελευταίο πέρασμα απο τον γιγαντιαίο  δορυφόρο του  Κρόνου, Τιτάνα, που απο την περιστροφή γύρω του θα αποκτήσει την  κατάλληλη ταχύτητα για  να κάνει το παραπάνω εγχείρημα (122.000Km/h).

 «Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ εισέλθει σε αυτή τη μοναδική περιοχή, την οποία θα  προσπαθήσουμε να διασχίσουμε 22 φορές», δήλωσε ο Τόμας Ζερμπούχεν της NASA. Η  πιθανότητα καταστροφής του σκάφους λόγω πρόσκρουσης με κάτι μεγαλύτερο από τα  μικροσκοπικά σωματίδια των δακτυλίων εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1%.

 Είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευσή του απο τη Γη το Cassini ξεμένει απο καύσιμα. Η NASA    αποφάσισε να δώσει ένα θεαματικό τέλος στην αποστολή του με μια τρίλεπτη βουτιά που θα  κάνει στον Κρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως αν όλα έχουν πάει καλά θα έχει κάνει μια σειρά απο περάσματα μεταξύ του Κρόνου και των δακτυλίων του.

Σε αυτή την τελική φάση, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα τόσο για την εσωτερική δομή του Κρόνου, όσο και για την προέλευση των θεαματικών δακτυλίων που τον περιβάλλουν. Μεταξύ άλλων, το σκάφος θα συλλέξει τα πρώτα δείγματα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ θα φωτογραφήσει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα νέφη γύρω από τον Κρόνο, καθώς και τους εσωτερικούς δακτυλίους του. Θα χαρτογραφήσει επίσης το βαρυτικό και το μαγνητικό πεδίο του.
Ένας λόγος που το σκάφος θα αυτοκαταστραφεί πάνω στον Κρόνο, είναι ότι οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα πέσει στον Τιτάνα ή στον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινα μικρόβια. Αν και το «Cassini» αποστειρώθηκε προτού φύγει από τη Γη το 1997, δεν αποκλείεται να έχουν επιβιώσει πάνω του μερικοί γήινοι μικροοργανισμοί. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου είναι υποψήφια για την ανακάλυψη μορφών ζωής, οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν το μπέρδεμα με τη ζωή που θα έχει μεταφερθεί από τη Γη.
Στο παρακάτω animation της NASA μπορείτε να δείτε την τροχιά που θα ακολουθήσει το Cassini απο τον Απρίλη ως τον Σεπτέμβρη του 2017