Στις 7 Ιανουαρίου του 1610 ο Γαλιλαίος ανακαλύπτει την Ευρώπη, τον τέταρτο σε μέγεθος απο τους 63 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Η Ευρώπη έχει διάμετρο 10% μικρότερη απο τη Σελήνη και το ένα τέταρτο απο τη αυτή της Γης. Η συνολική της επιφάνεια είναι μόλις το 6% της επιφάνειας της Γης μας. 

m15-077a.jpgΓια πρώτη φορά το 2012 η NASA μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου HUBBLE ανίχνευσε στην μακρινή Ευρώπη πίδακες νερού. Έκτοτε όμως το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε. Αυτή τη φορά το HUBBLE κατάφερε να διακρίνει τους πίδακες παρατηρώντας τη σιλουέτα της Ευρώπης με φόντο τον ιδιαίτερα φωτεινό Δία.Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι πίδακες φτάνουν σε ύψος τα 200 χιλιόμετρα και πέφτουν ξανά στην επιφάνεια του πλανήτη σαν βροχή. Εικάζεται ότι ο ωκεανός της Ευρώπης περιέχει 2 φορές το νερό των ωκεανών της Γής, κρυμένο κάτω απο ένα στρώμα πάγου άγνωστου πάχους.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού η ύπαρξη νερού μπορεί να υποστηρίξει και τη ζωή τουλάχιστον σε μικροβιακό επίπεδο. Επίσης η ύπαρξη των πιδάκων δείχνει και την ύπαρξη σχισμών στον πάγο απ΄όπου σε μια μελλοντική αποστολή θα μπορούσαν να συλλεχθούν δείγματα δίχως να χρειαστεί να τρυπηθεί ο πάγος. 

Πηγή : https://www.nasa.gov/subject/3148/europa/

You Tube : https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=4QJS9LcB66g